Recept
Strutsrecept
Matig sallad med Rinkebys strutspastrami
4 portioner250g Rinkeby strutspastrami
Skiva pastramin tunt. Skölj grönsakerna, dela tomaterna och skiva gurkan i lite tjockare skivor. Blanda tomat, gurka, salt, peppar, vinäger, olja och dill i en bunke och blanda om. När tomat och gurka börjar vätska bryts baguetten ner i små bitar. Blanda runt så brödet får suga åt sig av vätskan. Lägg blandsalladen på ett stort fat och toppa med brödblandningen. Lägg över skivor av Rinkeby strutspastrami
Rinkebys pepparrotsgravade strutsfilé
200 g Rinkebys strutsfilé
<!--[endif]-->
Blanda salt, socker och pepparrot. Lägg strutsfilén i dubbla plastpåsar. Häll över socker- och saltblandningen och se till att det täcker hela köttet. Slut påsen och lägg köttet på ett fat. Ställ ett fat med en tyngd t.ex. en mortel ovanpå. Låt köttet grava i 2 dygn. Torka av all salt och socker från köttet, skiva det tunt och hyvla över ny pepparrot.
Gravida kvinnor rekommenderas att frysa allt gravat kött i tre dygn innan det äts. |
Rinkeby Strutsburgare med karamelliserad rödlök
och gorgonzola
4 portioner
Karamelliserad rödlök
6 rödlökarKaramelliserad rödlök
Dela och rosta bröden. Lägg salladsbladen i botten av brödet och placera hamburgaren över. Skär gorgonzolan i tjocka skivor och lägg på den varma burgaren och toppa med rödlöken och det översta hamburgerbrödet.
Så
lyckas du med burgaren: Ta gärna fram strutsfärsen en timma
innan så den hinner bli rumstempererad. Då får du en fin
stekyta. |
Delikatessköttbullar på Rinkeby strutsfärs med cognacsrörda lingon
4 portioner
Delikatessköttbullar
Cognacsrörda lingon
Delikatessköttbullar
Pepparstek på Rinkeby strutsfilé
4 portioner
400 g Rinkeby strutsfilé
Skär strutsfilén i 4 lika stora bitar. Salta runt om köttet. Mortla pepparsorterna och blanda med flingsaltet. Täck köttbitarna med pepparblandningen och bryn dem på medelstark värme i smöret. Låt köttet steka klart i ugnen på 180 °C i ca 10 minuter. Ta ut köttet och låt det vila i ytterligare 10 minuter.
Rinkeby strutstournedos med rödvinssås
4 portioner
Strutstournedos
Rödvinssås
Ta fram köttet i god tid så att det hinner bli rumstempererat. Torka av köttet med lite hushållspapper och salta och peppra. Värm smöret på medelstark värme i en stekpanna. Bryn köttet ca 3-4 minuter på varje sida och även lite runt om. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan det serveras.
Rinkeby strutsfilé med timjan och rosépeppar
4 portioner300 g Rinkeby strutsfilé
Sätt ugnen på 180 °C. Ta fram strutsfilén i god tid innan så den hinner bli rumstempererad. Torka av strutsfilén med en bit hushållspapper mortla hälften av rosépepparn och täck filén med rosépeppar. Salta filén väl. Hätta upp 1 msk smör på medelstark värme i en stekpanna. Skala vitlöksklyftan och lägg i stekpannan tillsammans med tre av timjankvistarna. Bryn köttet runt om i stekpannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och toppa med hela rosépepparkorn, nya timjankvistar och några klickar smör. Ugnsstek till en innertemperatur av 58- 62 °C (rare-medium). Låt köttet vila i ca 15 minuter innan det skärs upp i tunna skivor. Servera med en krämig potatisgratäng.