Recept
Grisrecept
Rinkebys gårdsgriskarré med ölglaze
4-6 portioner
Ugn 200 °C
Ev. 1 msk rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk papkrikapulver (gärna stark)
1 tsk spiskummin
2 tsk salt
½ dl konsentrerad kalv eller kycklingfond
Värm ugnen till 200 °C eller tänd grillen enligt instruktionerna nedan. Blanda under tiden ingredienserna till galzen i en liten kastrull och låt det koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt glazen sjuda utan lock i ca 15 minuter.
Detta recept fungerar utmärkt för grillen. Grilla på indirekt värme i ca 45-60 min och glazea därefter köttet i flera lager under resten av grillningen.
Rinkebys ytterfilé av gårdsgris med honung kanel och plommon
Ugn 250 °C
3-4 stora plommon
2 gul lökar
1 kg Rinkebys ytterfilé av gårdsgris
2 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk smör
1 dl honung
1,5 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
Värm ugnen till 250 °C. Skala och klyfta löken. Skölj, dela och kärna ur plommonen. Skåra kappan på ytterfilén och salta runt om köttet med hälften av saltet. Hetta upp olja och smör i en stekpanna på medelhög värme och bryn köttet hastigt runt om. koka upp honung, resten av saltet samt kanel och svartpeppar i en kastrull. Placera lök och plommon i botten på en ugnsfast gryta med lock. Lägg över det brynta köttet och slå över honungen. Ställ in grytan i ugnen med locket av och låt ytan få lite fin färg i ca 10 minuter. Sänk därefter värmen till 150 °C och sätt på locket på grytan. Köttet är klart när det får en innertemperatur av 65-70 °C efter ca 45-60 minuter. Låt köttet vila på skärbräda i ca 15-20 minuter innan det skärs upp. Sila av skyn från grytan och red av den med lite grädde eller crème fraiche. Servera med nykokt potatis.