Recept
Kalkonrecept
Rinkeby Struts och Kalkonfarm tipsar:
Så får du en saftig helstekt kalkon "steg för steg"Kryddsmör
250 g rumsvarmt smörSås
Spad och fyllning från kalkonenSteg 1. Förberedelser
Tina kalkonen i kylen i god tid innan tillagning, det tar ca 2 dygn och gör att köttet behåller sin saftighet. Ta ut köttet ur kulen ca 2 timmar innan det ska tillagas så köttet hinner bli rumstempererat och på så sätt behålls mer vätska när kalkonen tillagas och köttet blir saftigt och mört.
Steg 2. Smakerna
Värm ugnen till 175 °C. Skala och finhacka vitlöken och timjan. Blanda det rumsvarma smöret med soja, vitlök, timjan, salt och peppar. Lossa försiktigt på bröstskinnet nerifrån och hela vägen upp mot halsen. Lättast är det att lossa på skinnet med händerna eller med en sked med undersidan mot skinnet så det inte går sönder. Stryk ut ⅔ smöret mellan skinnet och köttet. Fäst eventuellt skinnet med ett grillspett längst ner för att undvika att det kryper upp. Smörj in resten av smöret över hela kalkonen. Skala löken och kärna ur äpplet klyfta äpple och lök.
Steg 3. Tillagningen
Lägg stekpåsen på en ugnsfast plåt och fyll botten med lök, äpplen, katrinplommon och timjanstjälkar. Häll på 1 dl vatten och placera kalkonen på löken och frukten. Sätt en ugnsfast termometer på mellan låret och bröstet ända in till benet. Förslut stekpåsen noga och ställ in kalkonen i ugnen, se till att stekpåsen inte nuddar ugnens kanter. Ugnsstek kalkonen tills termometern visar 67 grader vilket tar ca 25-40 minuter per kg.
Steg 4. SlutfasenTa ut kalkonen ur ugnen och klipp ett stort hål upptill i stekpåsen. Lyft försiktigt ur kalkonen ur stekpåsen och låt den vila på ett fat i ca 30-45 minuter för att behålla sin saftighet. Sila av spadet från stekpåsen ni en kastrull och pressa igenom ungefär hälften av löken och frukten ner i såsen. Vispa i crème fraiche och låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera kalkonen varm eller kall. Häll gärna lite av såsen över uppskivat varmt kött så torkar det inte ut. Servera gärna med en god potatisgratäng och en grönsallad.
Somrig macka med grillskiva av Rinkeby Kalkon
Några härligt matiga mackor får du om du gillar vår grillmarinerade kalkonskiva. Skiva den tunt och fyll din macka med goda tillbehör.Dressing
Grilla kalkonskivorna på en het grill ca 3-5 minuter på varje sida. Lägg dem åt sidan och låt dem vila i ca 10 minuter.
Monteria ihop smörgåsen och ringla över dressingen.
Rinkebys rökta kalkon med varm potatissallad
4-6 portioner
Vår rökta kalkon har en mild rökighet som gör att man även känner smak av kalkonen. Den passar utmärkt som kallskuret till buffén eller i en god och matig macka. Här har vi kombinerat ihop den med en härligt varm och örtig potatissallad.Ta av nätet och skiva den rökta kalkonen tunt.
Servera tillsammans med vår rökta kalkon
Rinkebys kalkonbröst fylld med soltorkade tomater och basilika
8 portioner
1 st. (ca 1000 g) Rinkebys kalkonbröst
Sätt ugnen på 200 °C. Lägg kalkonbröstet med skinnsidan ner. Skär ett smitt rakt ner ca 1,5 cm från långsidans kant men skär inte igenom utan stanna ca 1,5 cm från den nedre kanten. Vänd kalkonbröstet på högkant och fortsätt skära ett snitt och stanna 1,5 cm från kanten. Upprepa processen tills kalkonbröstet går att fläka ut till en 1,5 cm jämnt stycke. Lägg kalkonbröstet utfläkt med skinnet neråt. Salta och peppra köttet.
Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och spara den. Hacka soltorkade tomater och basilika och blanda med färskosten. Bred färskostblandningen över kalkonbröstet och rulla ihop bröstet igen. Fäst eventuellt med lite steksnöre. Pensla kalkonskinnet med lite av oljan från tomaterna. Stek i mitten av ugnen till en innertemperatur av 72 grader (ca 1 timma och 45 minuter). Ta ut kalkonen och låt den vila i ca 15 minuter. Servera varm eller kallskuren.
Wallenbergare på Rinkeby kalkonfärs med rårörda lingon, brynt smör, potatismos och dillsvängda ärtor
4 portioner
Rårörda Lingon
Brynt smör
Potatismos
Dillsvängda ärtor
Wallenbergare
Blanda färsen med äggulor, grädde, salt och peppar till en ganska lös smet. Strö ut hälften av ströbröd på en skärbräda. Forma biffar av färssmeten och lägg ut på ströbrödet. Strö resten av ströbrödet över biffarna. Stek biffarna på medelvärme i smöret, ca 3 minuter på varje sida utan att de tar för mycket färg.
Rårörda Lingon
Blanda försiktigt socker och lingon tills sockret löst sig.
Brynt smör
Smält smöret på medelvärme tills det börjar få en gyllenbrun färg och dofta nötigt.
Potatismos
Skala och mjukkoka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt mjölk och smör. Stompa eller vispa moset slätt. Smaka av med salt och peppar.
Dillsvängda ärtor
Blanda alla ingredienser just innan servering.
Rinkeby kalkonlår med kall örtsås
Ugnsrostade potatisar
16 medelstora potatisarKall örtsås
1 dl crème fraicheKalkonlåren
Värm ugnen till 200 °C. Placera ett bakplåtspapper på en långpanna med höga kanter. Dela kalkonlåren i två delar i leden. Skala och hacka vitlöksklyftan. Riv skalet från citronen och finhacka persiljan. Blanda smör, vitlök, citronskal, persilja, salt och peppar med smöret och smörj in smöret över lår och klubbor. Placera låren i långpannan och tillaga i mitten av ugnen i ca 1 timme.Servera allt med en krispig grönsallad